Bjöd hem lite vänner på fin middag i fredags gjorde då iordning ett smaskigt recept på en sjuhelvets god porterstek gjord på ytterlår/nötstek. Varsågoda.
Porterstek
Du behöver
- 1,25 kg Ytterlår
- 1 flaska 33cl porter öl
- 2-4 dl vatten
- 1 dl outspädd svartvinbärssaft
- ½ dl kinesisk soja
- 7 st hela pepparkorn
- 2 tsk timjan/oregano eller rosmarin
- 2 gula lökar
- 3 st köttbuljongtärningar
- 1 ½ msk honung
- ev. 7 st torkade enbär
Såsen
- silat spad (allt)
- 1-2 dl grädde
- 1 msk soja
- 2 tsk idealmjöl
Gör så här
- Se till att ha en gryta där köttet ligger lite trångt.
- Blanda porter öl, svartvinsbärssaft, honung, timjan, pepparkorn, löken, köttbuljongtärningarna och sojan.
- Koka upp spadet och lägg i köttbitarna. Koka sedan på svag värme i ca 1 ½ timme med lock.
- Vänd på köttet efter halva tiden så att den blir helt täckt av spadet.
- Ta bort grytan från värme och låt svalna ett tag.
- Skär sedan köttet i tunna skivor och lägg på ett serveringsfat.
Såsen
- Blanda spad, grädde, soja och idealmjölet i en kastrull och koka upp under omrörning.
- Servera tillsammans med potatis eller ris och svartvinsbärsgele.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar