söndag 11 oktober 2009

Porterstek av Ytterlår




Bjöd hem lite vänner på fin middag i fredags gjorde då iordning ett smaskigt recept på en sjuhelvets god porterstek gjord på ytterlår/nötstek. Varsågoda.

Porterstek

Du behöver
  • 1,25 kg Ytterlår
  • 1 flaska 33cl porter öl
  • 2-4 dl vatten
  • 1 dl outspädd svartvinbärssaft
  • ½ dl kinesisk soja
  • 7 st hela pepparkorn
  • 2 tsk timjan/oregano eller rosmarin
  • 2 gula lökar
  • 3 st köttbuljongtärningar
  • 1 ½ msk honung
  • ev. 7 st torkade enbär
Såsen
  • silat spad (allt)
  • 1-2 dl grädde
  • 1 msk soja
  • 2 tsk idealmjöl
Gör så här
  1. Se till att ha en gryta där köttet ligger lite trångt.
  2. Blanda porter öl, svartvinsbärssaft, honung, timjan, pepparkorn, löken, köttbuljongtärningarna och sojan.
  3. Koka upp spadet och lägg i köttbitarna. Koka sedan på svag värme i ca 1 ½ timme med lock.
  4. Vänd på köttet efter halva tiden så att den blir helt täckt av spadet.
  5. Ta bort grytan från värme och låt svalna ett tag.
  6. Skär sedan köttet i tunna skivor och lägg på ett serveringsfat.
Såsen
  1. Blanda spad, grädde, soja och idealmjölet i en kastrull och koka upp under omrörning.
  • Servera tillsammans med potatis eller ris och svartvinsbärsgele.
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar