torsdag 11 februari 2010

Helstekt Fläskfilé med Hasselbackspotatis 4 portioner






Pusslade ihop ett riktigt smarrigt somrigt recept som vi åt till lunch idag. Det blir så mycket lyxigare med hasselbackspotatis, för den som inte har den tiden kan man ju bara ugnsrosta potatisen i skivor med lite salt och smör. Som sagt ett väldigt somrigt och gott recept, samt en bildserie i svart och vitt :)

Helstekt Fläskfilé med Hasselbackspotatis

Du behöver

500-600 gram fläskfilé
10-12 medelstora potatisar
3 msk soya
margarin
olivolja eller rapsolja
salt och peppar
grillkrydda
vitlökspulver
3 dl créme fraiche
½-1 dl majonäs
1-2 msk ketchup
½ riven gul lök

Gör så här

Hasselbackspotatisen

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper på. Gör en bottenplatta på potatisen genom att skära av en bit så den står stadigt, sedan gör du tunna snitt längs hela potatisen men inte helt igenom. Pensla dem först med olja och sedan med margarin. Efter halva tiden i ugnen så saltar du dem. Pensla på ungefär 3-4 lager margarin. Ha dem inne i ca +1 timme.

Fläskfilén

Blanda ihop soya, grillkrydda, salt och peppar, rensa fläskfilén så att den ser fräsch ut. Pensla på med soya-blandningen så hela fläskfilen blir täckt. Stek den först på hög värme så att den får fin färg, sänk sedan värme rejält och låt den ligga i pannan i sisådär 20-30 minuter.

Créme Fraiche sås

3 dl créme fraiche
½-1 dl majonäs
1-2 msk ketchup
½ riven gul lök
Testa dig fram med salt, peppar och vitlökskrydda

Serverad med smörgåsgurka eller nån typ av grönsallad

Lycka till!

1 kommentar:

  1. Det här är ju verkligen vardagslyx, och till lunch dessutom! :) Tack för din kommentar också, det är roligt att höra att det finns några som gillar min blogg!

    SvaraRadera